Haberler

Rekabet Kurumu’nun 2022 Yılı Faaliyetlerine İlişkin “Yıllık Rapor” Kurum’un Resmi İnternet Sitesinde Yayımlanmıştır.

Rekabet Kurumu’nun 2022 Yılı Faaliyetlerine İlişkin “Yıllık Rapor” Kurum’un Resmi İnternet Sitesinde Yayımlanmıştır. 

Yıllık Raporun “Sayılarla 2022” bölümünde yer verildiği üzere; 2022 yılı içerisinde Rekabet Kurumu tarafından 245 Birleşme & Devralma dosyası, 78 Rekabet İhlali dosyası ve 19 Muafiyet & Menfi Tespit dosyası sonuçlandırılmıştır. 

2022 yılında, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve/veya 6. maddelerinin ihlal edildiği iddiasıyla ilgili olarak Rekabet Kurumu tarafından karara bağlanan 78 dosyanın 17 adedinde inceleme, Rekabet Kurumu tarafından resen yapılmıştır. Resen incelenen 17 dosyanın 16’sı 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlaline ilişkindir.  

Rekabet ihlali kararlarına ilişkin 78 adet dosyaya bakıldığında, 24 adet önaraştırma dosyasından 20’sinde iddiaların reddedildiği; 54 adet soruşturma dosyasından 5’inde dosyanın taahhütlerle sonlandırıldığı ve 34 dosyanın ise uzlaşma ile sonlandırıldığı görülmektedir. 15 sektörde ise idari para cezalarının uygulanması kararı verilmiştir. 

2022 yılında Rekabet Kurulu tarafından 4 adedi menfi tespit, 15 adedi muafiyet olmak üzere toplam 19 adet muafiyet/menfi tespit dosyası karara bağlanmıştır. Bu yılda, muafiyet/menfi tespit incelemesi yapılan sektörlerin başında; banka, sermaye piyasası, finans ve sigorta hizmetleri; sağlık hizmetleri, gıda endüstrisi ve kimya ve madencilik sektörleri gelmiştir. 

2022 yılında karara bağlanan 245 Birleşme & Devralma başvurusunun %65’ini devralma işlemleri, %31’ini ise ortak girişim kurulması işlemleri oluşturmaktadır. Bununla birlikte 2022 yılında 2 adet birleşme işlemi ve 7 adet özelleştirme işlemi sonuçlandırılmıştır. 2022 yılında Kurul kararlarına konu olan birleşme ve devralma işlemlerinin sektörel dağılımı şöyledir: kimya ve madencilik, bilişim teknolojileri ve platform hizmetleri, sağlık hizmetleri, banka, sermaye piyasası, finans ve sigorta hizmetleri sektörleri. Birleşme ve devralma başvurularında Kurul kararlarının sonuçları; 209 işleme koşulsuz izin verilmesi, iki işleme koşullu izin verilmesi ve 34 işlemin kapsam dışı ya da eşik altı olarak değerlendirilmesi şeklinde olmuştur. 

2022 yılı içerisinde sonuçlandırılan dosyalarda, teşebbüslere, rekabet ihlalinde bulundukları tespitiyle, 4054 Kanun uyarınca toplam 1.731.940.315 TL idari para cezası uygulanmıştır. 2022 yılında rekabet hukuku kurallarının ihlali nedeniyle uygulanan idari para cezalarında idari para cezasının en yüksek uygulandığı sektör gıda endüstrisi sektörü olmuştur. Bunu, bilişim teknolojileri ve platform hizmetleri sektörü, tarım ve tarımsal ürünler sektörü ve sağlık hizmetleri sektörü takip etmiştir.   

Öte yandan Rekabet Kurumu’nun rekabet savunuculuğu faaliyetleri kapsamında, 2022 yılı sonu itibarıyla, “akaryakıt”, “çevrim içi reklamcılık”, “ilaç”, “düzenli hatlarla konteyner taşımacılığı ve konteyner liman hizmetleri pazarı”, “hızlı tüketim malları perakendeciliği” ile “otomotiv” piyasalarına yönelik sektör incelemeleri halen devam etmektedir.

Rekabet Kurumu’nun 2022 Yıllık Raporu’na aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz:

https://www.rekabet.gov.tr/Dosya/yillik-rapor-2022.pdf

Benzer Haberler