Haberler

Yerinde İnceleme Yapılırken Veri Silinmesi, Verinin İçeriğine Bakılmaksızın Yerinde İncelemenin Engellenmesi Hali Teşkil Eder.

Rekabet Kurulu’nun 27.02.2024 tarihli ve 24-11/171-M sayılı kararı uyarınca 29.02.2024 tarihinde TURK Finansal Teknoloji AŞ’de yapılan yerinde incelemenin veri silinmesi yoluyla engellenmesi/zorlaştırılması nedeniyle, ilgili teşebbüse, Kurulun 18.04.2024 tarihli ve 24-19/418-171 sayılı kararıyla, 2022 yılı gayri safi gelirinin binde beşi oranında idari para cezası verilmesine karar verilmiştir. 

Dosyaya konu olan olayda, Rekabet Kurumu’nun yetkili meslek personeli tarafından 29.02.2024 tarihinde saat 10.20’de yerinde inceleme yapılmak üzere teşebbüs adresine gidilmiştir. Yetki belgeleri ile Rekabet Kurumu kimlik kartları ibraz edildikten sonra yerinde incelemenin usul ve esasları hakkında teşebbüs çalışanlarına bilgi verilmiştir. Ayrıca teşebbüs çalışanları bilgisayarlarından ve mobil cihazlarından herhangi bir silme işlemi yapmamaları konusunda uyarılmışlardır. 

Yerinde inceleme kapsamında, teşebbüste hazır bulunmayan ve uzaktan inceleme yöntemi ile TFT Processing Takım Lideri’nin mobil cihazında gerçekleştirilen incelemede, TFT Processing Delivery Uzmanı tarafından teşebbüs çalışanı ile yapılan altı adet yazışmanın saat 12.46’da  “herkesten sil” yöntemiyle silindiği tespit edilmiştir. Adli bilişim yazılımı vasıtasıyla tespit edilen silme işlemine ilişkin kayıtlara yerinde inceleme tutanağının ekinde yer verilmiş ve bu tespite ilişkin hususlar yerinde inceleme tutanağında belirtilmiştir. Ek olarak adli bilişim tarafından silinen verilerin bütününe erişilememiştir.

Yerinde inceleme sırasında hazır bulunan teşebbüs vekili tarafından bahsi geçen silme işlemine ilişkin olarak; “İlgili Whatsapp yazışmasında, saat 11.00-12.50 arasında yapılan toplantının beklenenden uzun sürmesi sebebiyle, teşebbüs çalışanı tarafından işbu toplantı tarafları/yönetici/durumlarına istinaden argo ifadeler kullandığı, akabinde anlık panik ile ilgili mesajları sildiği” ifade edilmiştir. Ek olarak yerinde incelemenin usul ve esaslarına aykırı hareket edilmediği beyan edilmiş olup bu beyanlara ilişkin yazışmaların ekran görüntülerinden oluşan birtakım belgeler sunulmuştur.

TFT tarafından Kurum’ a intikal eden yazıda; ‘silme eyleminin günün stresi ve ilgili personelin tecrübesizliği kaynaklı gerçekleştiği’, ‘yazışmanın argo içerikli olduğu’, ‘çalışanlardan yalnızca birinin şahsi sebeplerden ötürü silme eylemini gerçekleştirmesi dolayısıyla teşebbüse idari yaptırım uygulanmasının hakkaniyetle bağdaşmayacağı’ ifadeleri yer bulmuştur. 

Rekabet Kurulu konuya ilişkin değerlendirmesinde 4054 sayılı Kanun’un “Yerinde İnceleme” başlıklı 15. maddesi ve “İdari Para Cezası” başlıklı 16. maddesine yer verdikten sonra şu hususlara değinmiştir: 

  • Kurul içtihadında yerinde inceleme başladıktan sonra klasör, e-posta, mesaj gibi verilerin silinmesi delil karartmaya yönelik eylem olarak nitelendirilmekte ve bu eylem neticesinde incelemede görevli meslek personelinin olası delillere erişiminin zorlaştırıldığı kabul edilmektedir. 
  • Yerinde incelemede silinen belgelerin ihlali gösterir nitelikte olmamasının ve söz konusu belgelerin geri getirilmiş olup olmamasının yerinde incelemenin engellenip engellenmediği değerlendirmelerinde herhangi bir önemi bulunmamaktadır. 

Bu değerlendirme ve tespitler doğrultusunda Kurul, “Teşebbüs vekili tarafından temel olarak silinen yazışmaların rekabet hukukuyla ilişkili olmadığı ifade edilmesine karşın, teşebbüsler nezdinde yerinde inceleme başladıktan sonra verilere yönelik silme işlemleri, olası delil ve bulgulara erişimi ortadan kaldırmaları sebebiyle yerinde incelemenin engellenmesi/zorlaştırılması olarak kabul edilmiştir.” demek suretiyle, silmeme uyarısının yapılıp yapılmamasının teşebbüslerin iç meselesi olduğunu kabul ederek, verinin içeriğinin önem taşımaksızın,  yalnızca silinmesinin engelleme/zorlaştırma halinin tespiti için yeterli olduğunu vurgulamıştır. 

Dosya kapsamında yer verilen açıklamalar ışığında Kurul; yerinde incelenmenin engellenmesi ve zorlaştırılması nedeniyle 4054 sayılı Kanun'un 16. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca TFT’ye 2022 yılı gayri safi gelirinin binde beşi oranında idari para cezası verilmesine karar vermiştir.