Haberler

Yerinde inceleme başladıktan sonra silinen belgenin rekabet ihlalini gösterir nitelikte olup olmamasının veya geri getirilip getirilmemesinin, idari para cezası uygulanması sonucuna etkisi yoktur.

Rekabet Kurulu tarafından verilen 18.04.2024 tarihli ve 24-19/416-169 sayılı kararla, Kalekim Lyksor Kimya Sanayi AŞ’ye, 17.10.2023 tarihinde teşebbüste yapılan yerinde incelemenin engellenmesi/ zorlaştırılması nedeniyle, karardan bir önceki mali yıl gayri safi gelirinin binde beşi oranında olmak üzere idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Dosya konusu olayda, görevli meslek personelince 17.10.2023 tarihinde saat 10.04’te yerinde inceleme yapılmak üzere teşebbüs adresine gidilmiştir. Teşebbüste hazır bulunan LYKSOR Beton Grubu Bölge Satış Yöneticisinin mobil cihazında gerçekleştirilen incelemede, “Lyksor sipariş” adlı WhatsApp grubunda, yerinde incelemenin başladığı saatten sonra fakat 11.07 saatinden önce gelen mesajların bulunmadığı, ancak aynı WhatsApp grubunun üyesi olan LYKSOR Mali İşler ve Finans Müdürünün mobil cihazında yapılan incelemede bahsi geçen WhatsApp grubunda saat 11.07 öncesine ait mesajların yer aldığı tespit edilmiştir.

Buna göre, LYKSOR Beton Grubu Bölge Satış Yöneticisi tarafından,“Lyksor sipariş” adlı WhatsApp grubunda bulunan yazışmaların, yerinde incelemenin başladığı saatten sonra ancak 11.07 saatine kadar olan kısmının silindiği, aynı WhatsApp grubunun katılımcısı olan LYKSOR Mali İşler ve Finans Müdürü’nün mobil cihazında gerçekleştirilen inceleme vasıtasıyla tespit edilmiştir. Bununla birlikte, LYKSOR Beton Grubu Bölge Satış Yöneticisi tarafından silinen veriler incelenebilmiş, ancak bu verilerde 4054 sayılı Kanun kapsamında ihlale işaret eden herhangi bir belgeye ulaşılamamıştır.

Rekabet Kurulu'nca, kararda şu değerlendirmelere yer verilmiştir:

  • Yerinde inceleme başladıktan sonra klasör, e- posta, mesaj gibi verilerin silinmesi delil karartmaya yönelik eylem olarak nitelendirilmekte ve bu eylem neticesinde yerinde incelemede görevli meslek personelinin olası delillere erişiminin zorlaştırıldığı kabul edilmektedir. 
  • Yerinde incelemede silinen belgelerin ihlali gösterir nitelikte olmamasının ve söz konusu belgelerin geri getirilmiş olup olmamasının yerinde incelemenin engellenip engellenmediği değerlendirmelerinde herhangi bir önemi bulunmamaktadır. 

Bu nedenle incelenen dosya kapsamına göre, Rekabet Kurulu'nun 12.10.2023 tarihli ve 23-48/929-M sayılı kararıyla başlatılan önaraştırma kapsamında; 17.10.2023 tarihinde yapılan yerinde incelemenin Kalekim Lyksor Kimya Sanayi AŞ tarafından engellendiğine ve zorlaştırıldığına, 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca 2022 yılı gayri safi gelirinin binde beşi oranında olmak üzere; Kalekim Lyksor Kimya Sanayi AŞ’ye idari para cezası verilmesine karar verilmiştir. 

Rekabet Kurulu’nun bahse konu kararına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz:

https://www.rekabet.gov.tr/Karar?kararId=2e10e853-a792-4fda-9122-1befc6e5dfa0