Haberler

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği’nde Önemli Değişiklikler Yapıldı.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği’nde  Değişiklik Yapılmasına Dair  Yönetmelik, 5 Ekim 2024 tarihli, 32683 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Değişikliklerden biri olarak 2016 yılında yayımlanan Yönetmelik’te yer alan “büyük ölçekli” ibaresinin yürürlükten kaldırılmış böylece enerji yatırımlarının önünün açılması amaçlanmıştır. 

 

Öte yandan değişiklik Yönetmeliğinde, Bakanlık tarafından YEKA olarak ilan edilmesi amacıyla Bakanlık internet sayfasında duyurulan alan, ADAY YEKA olarak ifade edilmiş ve ilan edilen Aday YEKA’lar için Bakanlığın belirleyeceği kurum ve kuruluşlar nezdinde sorgulama yapılacağı veya ilan edilen alanlardan uygun görülen Aday YEKA’lar için ÇED süreci başlatılacağı, Aday YEKA içerisinde kullanılabilir alanlar dikkate alınarak kurulabilecek güç kapasitesinin belirleneceği, Aday YEKA üzerinde, gerekmesi halinde kaynak türüne göre yeterli sayıda enerji amaçlı ölçüm istasyonları kurulacağı, gerekli teknik ve ekonomik analizler yapılacağı, Kurum ve kuruluşlar nezdinde sorgulanan veya ÇED Olumlu/Gerekli Değildir Kararı alınmış olan Aday YEKA’nın, YEKA olarak Resmî Gazete’de ilan edileceği ve çevre düzeni planlarına işlenmek üzere ilgili mercilere bildirileceği belirtilmiştir. Aday YEKA’nın uygun nitelikte olmadığının değerlendirilmesi veya 2   yıl içerisinde YEKA olarak ilan edilmemesi halinde Aday YEKA niteliği iptal olacaktır. 

 

Yönetmelikte, YEKA Yarışması ve başvurular hususunda da kapsamlı düzenlemeler yapılmıştır. Süresi içerisinde önlisans başvurusu yapılmaması durumunda Bakanlık tarafından YEKA Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilecektir. YEKA Sözleşmesi kapsamında tanınan bağlantı kapasitesi dahil tüm haklar sona erecektir. Şartname kapsamında YEKA Sözleşmesi imzalanan tüzel kişiden alınan bedeller iade edilmeyecektir. Genel Müdürlük tarafından belirlenen YEKA’lar, Bakanlığın hedef ve politikaları, kaynak türü, belirlenen kaynak potansiyeli ile tahmini birim elektrik enerjisi üretim maliyeti dikkate alınarak derecelendirilecek, yatırıma açılacak YEKA ve önceliği, Bakanlık tarafından belirlenecektir. 

 

Yönetmeliğe göre, elektrik enerjisi üretim tesisinde kullanılacak yerli aksamın özellikleri ile üretimi ve/veya kullanımı ile ilgili hususlar Şartnamede belirlenecek ve bu kapsamda Şartnamede istenen belgeler Genel Müdürlüğe sunulacaktır. YEKA’da taahhüt edilen yerli malı aksamın tesisin kabul aşamasında kullanılmadığının tespiti halinde, ilgili ünitenin kabulü yapılmayacak ve lisans sahibi tüzel kişiye Şartnameye uygun yerli malı kullanması yönünde yazılı ihtarda bulunulacaktır. Bu olumsuzluğun ihtarnamede belirtilen süre içerisinde giderilmemesi ve taahhüdün yerine getirilmemesi durumunda, YEKA Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilecek, genel hükümlere göre tasfiye işlemleri başlatılacak ve EPDK’ya üretim lisansının iptali için bildirimde bulunulacaktır. Bu çerçevede, Yönetmeliğin, YEKA projelerinde yerli malı kullanımı zorunluluğuna büyük önem atfettiği belirtilebilir. 

 

İlgili Yönetmeliğe aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241005-2.htm