Haberler

Rekabet Kurulu tarafından; BP Petrolleri ve BP Turkey'in tüm hisselerinin Petrol Ofisi tarafından devralınması işlemine, sunulan taahhütlerin kabulü ile koşullu olarak izin verilmiştir.

Rekabet Kurulu, BP Petrolleri Anonim Şirketi ve BP Turkey Refining Limited Şirketi’nin tüm hisselerinin Petrol Ofisi Anonim Şirketi tarafından devralınmasına yönelik işleme ilişkin olarak yaptığı incelemede; akaryakıt sektörünün akaryakıt temini, dağıtımı, depolaması ve perakende satışı gibi tüm aşamalarında işlemin etkilerini ayrıntılı olarak değerlendirmiş ve  B2C perakende benzin, motorin ve otogaz-LPG satışı pazarlarında 61 coğrafi alanda birleşik teşebbüsün sahip olacağı pazar gücü itibarıyla işlemin rekabetçi endişeler meydana getirebileceği kanaatine varmıştır. 

Bununla birlikte Kurul, rekabetçi endişe görülen pazarların kendine has yapısını ve birbirleriyle olan ilişkisini de dikkate alarak yaptığı inceleme sonucunda, Petrol Ofisi AŞ tarafından sunulan taahhütlerin ortaya koyulan rekabetçi endişeleri gidermekte yeterli olduğu sonucuna ulaşarak, 12.09.2024 tarih ve 24-37/885-379 sayılı kararıyla işleme koşullu olarak izin vermiştir. Buna göre Petrol Ofisi AŞ;

  • İşleme Rekabet Kurulu tarafından izin verilmesinden itibaren büyük çoğunluğu iki yıl içerisinde olmak üzere 115 akaryakıt istasyonunu elden çıkaracaktır.
  • Pay sahibi olacağı akaryakıt depolama tesislerinde sözleşmeye devam etmenin Petrol Ofisi AŞ tarafından objektif olarak beklenemeyeceği haller hariç olmak üzere üçüncü taraflar ile akdedilen mevcut kiralama sözleşmelerini sona erdirmeyecek, akaryakıt depolama hizmetleri pazarında faaliyet gösteren ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi AŞ’deki toplam kapasitenin %50’sine tekabül eden depolama hacmi olan 288.707 mkapasiteyi ve Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Şti.’ye ait Antalya Terminali’ndeki toplam kapasitenin %52’sine tekabül eden 21.104,93 m3 depolama hacmini yıllık bazda üç yıl boyunca aşmayacak, hâlihazırda faal durumda olmayan Tasfiye Halinde Ambarlı Depolama Hizmetleri Ltd. Şti. ile Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Şti.’ye ait Çekmece Terminali’ndeki oy hakkını gelecekte yeniden faaliyete başlamama yönünde kullanacaktır.
  • Gaz yağı dağıtımı açısından üç yıl boyunca 606 ton satış hacmini geçmeyecektir.
  • Rekabet Kurulu’nun işleme izin vermesinden itibaren altı aylık periyotlarla taahhütlerin uygulama sonuçlarını Rekabet Kurulu’na raporlayacaktır.