Haberler

Rekabet Kurulu: Şehir Hastanesi Projeleri Arasında Rekabet İlişkisi Bulunmamaktadır.

Rekabet Kurulu tarafından verilen 23.11.2023 tarihli 23-54/1041-375 sayılı karar ile; Ankara Etlik Hastane Sağlık Hizmetleri İşletme ve Yatırım AŞ’nin tek kontrolünün Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi AŞ tarafından devralınması işlemine izin verilmiştir. 

Rekabet Kurulu'nun söz konusu kararında; şehir hastanesi projelerinin 6428 sayılı Sağlık Bakanlığı’nca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında ihaleye tabi olarak yürütülen projeler olduğu, tüm hizmet sağlayıcıların kanundan ve sözleşmeden kaynaklanan haklarının bulunduğu ve hizmet sağlayıcıların yalnızca Bakanlık tarafından coğrafi sınırları belirlenen illerde ve fiyatlarla faaliyet gösterdiğinden aralarında rekabet ilişkisi bulunmadığı belirtilerek; işleme konu faaliyetin doğası gereği Türkiye genelinde ya da daha sınırlı bir bölgede bir hâkim durum oluşturmasının veya rekabet üzerinde bir etki yaratmasının söz konusu olmadığı ifade edilmiştir. 

Rekabet Kurulu’nun 16.12.2021 tarihli ve 21-61/871-428 sayılı kararında aynı yönde; 

“Kamu özel işbirliği ile yapılan sağlık projelerinde coğrafi sınırları belirlenmiş bir bölgede ve fiyatlarda faaliyet gösterildiğinden esasen projeler arasında herhangi bir rekabet ilişkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte kamu özel işbirliği ile gerçekleştirilen sağlık projelerinde yalnızca T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen coğrafi sınırlar içinde ve fiyatlarda faaliyet gösterildiğinden esasen projeler arasında herhangi bir rekabet ilişkisi bulunmamaktadır. Buna ilaveten, proje şirketleri tarafından sağlık tesislerinin kullanıcılarından herhangi bir bedel de tahsil edilmemekte, proje şirketlerinin geliri yaptıkları yatırım ve sağladıkları hizmetler karşılığında T.C. Sağlık Bakanlığı’nın kendilerine yaptığı ödemelerden oluşmaktadır” tespitleri yer almaktadır.

Bu çerçevede, Rekabet Kurulu'nun muhtelif kararlarında ifadesini bulduğu üzere, şehir hastanesi projeleri arasında rekabet ilişkisi bulunmamaktadır. Öte yandan dosya konusu izin başvurusu kapsamında Kurul’ca; TÜRKERLER’in ETLİK HASTANESİ ve Ankara Etlik Hastane İşletme ve Bakım AŞ2 haricinde Ankara ili sınırlarında gerçekleştirilen herhangi bir projede hissedarlığı bulunmadığından, işlemin hastane işletmeciliği pazarında yoğunlaşma doğurmayacağı değerlendirilmiş ve neticede Kurul tarafından; izin konusu işlem ile 4054 sayılı Kanun’un 7. maddesi çerçevesinde başta hâkim durum yaratılması ya da mevcut bir hâkim durumun güçlendirilmesi ve böylece etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunun ortaya çıkmayacağı kanaatine ulaşılarak, işleme izin verilmesine karar verilmiştir.