Haberler

Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Aktif İşbirliği Yapılmasına Dair Yeni Yönetmelik, 16 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi.

15 Şubat 2009 tarihli ve 27142 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Aktif İşbirliği Yapılmasına Dair Yönetmelik”i yürürlükten kaldıran yeni Aktif İşbirliği Yönetmeliği, 16 Aralık 2023 tarihli ve 32401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

Yeni Aktif İşbirliği Yönetmeliği’nde, önceki Yönetmelik’in tanımlar maddesinde değişiklik yapılarak, maddeye; “başvuru sahibi”, “kartel kolaylaştırıcısı”, “kartel tarafı”, “katma değer yaratan belge” şeklinde yeni tanımlar eklendiği görülmektedir. 

Yeni Aktif İşbirliği Yönetmeliği’nde, para cezası verilmemesine ilişkin 4. maddede, kartel kolaylaştırıcılarına da atıf yapılmıştır. Keza Yönetmelik’in para cezalarında indirimi düzenleyen 5. maddesinde, eski Yönetmelik’ten farklı olarak; Kurulun önaraştırma yapmaya karar vermesinden itibaren, soruşturma raporunun tebliğinden önce olmak kaydıyla soruşturma bildiriminin tebliğini takip eden üç ay içinde diğer kartel taraflarından ve kartel kolaylaştırıcılarından bağımsız bir şekilde, Yönetmelik’in 6. maddesinde belirlenen bilgi ve belgeleri sunan ve koşulları yerine getiren, ancak 4. maddedeki ceza verilmemesine ilişkin düzenlemeden yararlanamayan başvuru sahiplerine verilecek para cezalarının indirileceği belirtilmiştir. Öte yandan yeni Yönetmelik’te para cezalarında yapılacak indirimin alt sınırları aşağı çekilmiştir. 

Yeni Yönetmelik ile getirilen bir diğer imkan, gerek görülmesi halinde başvuru sahibinin mevcut yönetici ve çalışanlarının yazılı ve/veya sözlü bilgilerine başvurulmasıdır. Ayrıca Yönetmelik’e göre; eski yönetici ve çalışanlarının yazılı ve/veya sözlü bilgilerine başvurulmasının gerekli görüldüğü hallerde, bunun sağlanması için başvuru sahibi azami gayret ve özeni gösterecektir. 

Ayrıca para cezalarında indirim yapılması imkanından yararlanılabilmesi için, sunulan bilgi ve belgelerin katma değer yaratan belge niteliğinde olması gerektiği yeni Yönetmelik ile getirilen diğer bir düzenlemeyi teşkil etmektedir. Öte yandan Yönetmelik’in 4. veya 5. maddeleri çerçevesindeki başvuruların tamamlanmasını takiben, başvuru sahibince ek bilgi ve belgeler edinilmesi halinde, bu bilgi ve belgelerin ikinci yazılı savunma süresinin bitiminden önce olmak kaydıyla ve ivedilikle Kurum kayıtlarına sunulması gerekmektedir. 

Yeni Aktif İşbirliği Yönetmeliği kapsamında yapılan aktif işbirliği başvurularından Kurul tarafından kabul edilerek 6. maddenin altıncı fıkrası veya 9. maddenin altıncı fıkrası uyarınca karara bağlananlar bakımından, soruşturma sonucunda ihlalin kartel niteliğinde olmadığına karar verilmesi halinde de bu Yönetmelik hükümleri uygulanacaktır. Öte yandan bu Yönetmelik’in yürürlüğe girmesinden önce yapılan aktif işbirliği başvuruları bakımından, yürürlükten kaldırılan Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Aktif İşbirliği Yapılmasına Dair Yönetmelik’in koşullar ve usule ilişkin hükümleri ile indirim oranlarına ilişkin hükümlerinden başvuru sahibi lehine olanların uygulanmasına devam olunacaktır.

Yeni Aktif İşbirliği Yönetmeliği'ne aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231216-9.htm

Daha fazla bilgi için;

Av. Sibel ÖZTÜRK, LL.M. 

[email protected]